Tureckie desery i ciasta – przepisy na lepsze i gorsze czasy

Polka w Turcji - Codzienność w Turcji widziana oczami Polki mieszkającej za granicą

Tureckie desery i ciasta. Cieszę się, że moja kulinarna seria przypadła Wam do gustu! Myślę, że gotowanie po turecku to idealny pomysł na czas kwarantanny… ale i nie tylko! Regularnie dostaję od Was zapytania o przepisy i „więcej jedzenia” na blogu czy Kanale Youtube. A popularność niniejszej 3-dniowej akcji z przepisami tylko utwierdziła mnie w przekonaniu, że COŚ trzeba tu będzie zrobić… Nawet już mam pomysły… ale muszą jeszcze poleżakować w mojej głowie tak jak rośnie ciasto czy chleb 😉

A propos ciasta, to dziś pora na obiecane słodkości. Może komuś z Was uda się coś przygotować już w ten weekend? Na pewno warto!

Pamiętajcie, że tureckie desery są słodkie i muszą być słodkie. Tak ma być i koniec 😉
To dlatego desery tureckie w kawiarniach czy wypieki typu baklava są krojone na malutkie kawałeczki. To dlatego desery w Turcji są polane syropem z wody i cukru. W Turcji nie chodzi o to, żeby najeść się takimi słodyczami aż pękniemy (choć nierzadko tak to się kończy), tylko żeby zjeść 1-2 kawałeczki, popić herbatą lub turecką kawą – i koniec, dość! Yeter 😉

Sam islam nakazuje powstrzymanie się od przesady w jedzeniu i piciu. Wszystko ma być z umiarem – ani za mało, ani za dużo. A zatem oceńcie jakie jest Wasze „mało” i jakie „dużo” i… ruszajcie do kuchni! Smacznego!

Tureckie desery i ciasta.


ZOBACZ PRZEPISY NA TURECKIE ŚNIADANIE


ZOBACZ PRZEPISY NA TURECKIE OBIADY


Przypominam że poniższe przepisy na tureckie desery, podobnie jak śniadania i obiady powstały dzięki pomocy sześciu dziewczyn-instagramerek, które na swoich kontach chętnie dzielą się tureckimi przepisami:

Są to:

Natalia – Instagram @natusia2307

Natalia ma 27 lat. Mieszka w Alanyi wraz z mężem Turkiem i 18 miesięcznym synkiem Timurem. Na instagramie pokazuje codzienne życie Polki w Turcji a także dzieli się przepisami związanymi z kuchnią turecką, i nie tylko 😉

Ania – Instagram @z_aparatem_w_kuchni

Ania mieszka w Polsce, ale ma stały kontakt z kulturą turecką. Skończyła turkologię, a jej mąż pochodzi z TurcjiElementemktóry towarzyszy im na co dzień jest kuchnia tureckaktórą dzielą się z innymiżeby pokazaćże to nie tylko kebab 🙂 Starają się wybierać zdrowe potrawygłównie bezmięsne.

Emilia – Instagram @mojaturcjaodkuchni oraz blog Turcja od kuchni

Zafascynowana kulturą turecką, a przede wszystkim kuchnią. Arabistka i etnolog, od 19 lat mieszka w Turcji, w Izmirze. Bloguje od 2008 roku. Mama dwóch córek, 9 i 12-letnich.

Ola – Instagram @turcjapopolsku

Miłośniczka Turcji, pasjonat podróży, dobrego jedzenia i wiedzy 🙂 Swoją przygodę z Turcją zaczęła 3 lata temu. Pochodzi z Poznania, mimo że sercem jest w południowej Turcji. Instagram założyła z myślą o tych, którzy jeszcze tam nie byli, ale i dla tych którzy chcą nauczyć się tureckiego i poznawać ją od strony nie tylko turystycznej. Ma nadzieje, że wiele osób dzięki temu zdecyduje się na podróż do Turcji i zostawi tam część swojego serca 🙂

Zuzanna – Instagram @zonaturka

Poznała się z mężem, Canem, 10 lat temu w Alanyi. Od 2 lat są szczęśliwym małżeństwem, mieszkają w Polsce i dorobili się dwójki cudownych dzieci (Zachary i Mila)

Agnieszka – Instagram @zyciepoturecku

Od 12 lat mieszka w Stambule. Jest mamą – ma dwie cudowne córki. Na co dzień prowadzi sklep internetowy z turecką biżuterią srebrną. Jej życiowe motto to: „uśmiech kosztuje mniej niż prąd i daje więcej światła”


Tureckie desery i ciasta – przepisy

Kabak tatlısı – dynia na słodko z orzechami i pastą tahini, zaprasza Emilia

Klasyka słodkości tureckich. Dynię na słodko znajdziecie często w restauracjach czy lokantach. Niekiedy też można ją kupić w cukierni (pastane) – a najlepiej smakuje ta domowa 😉

Dynia na słodko – kabak tatlisi

SKŁADNIKI:

  • kilogram dyni
  • szklanka cukru (można dodać więcej)
  • orzechy włoskie
  • pasta sezamowa tahini

WYKONANIE:

  1. Dynię kroimy na niewielkie części i wkładamy do niskiego ale szerokiego garnka.
  2. Zasypujemy cukrem i zostawiamy najlepiej na noc lub na kilka godzin by dynia puściła sok.
  3. Następnie przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy dynię na małym ogniu do miękkości.
  4. Studzimy a następnie chłodzimy w lodówce.
  5. Podajemy polaną pastą tahini i posypaną grubo zmielonymi orzechami włoskimi.

Tureckie desery i ciasta.
Pudding ryżowy sütlaç – zaprasza Zuzanna

Klasyk w Turcji. Ryżowy budyń pieczony w piekarniku. Sekret to… przypalona góra!

Pudding ryżowy sütlaç

SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki ryżu
  • 2 szklanki wody
  • 1 litr mleka
  • 1 saszetka cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cynamon do posypania
  • wiórki kokosowe do posypania

WYKONANIE:

  1. Ryż wsypać do garnka i zalać wodą, gotować na wolnym ogniu, aż ryż będzie miękki (woda nie musi wchłonąć).
  2. Dolać 850 ml mleka, cukier wanilinowy i cukier.
  3. W osobnej szklance wymieszać mąkę ziemniaczaną w 150 ml mleka.
  4. Kiedy mleko z ryżem zacznie się gotować, dolać rozpuszczoną mąkę.
  5. Gotować 5 min cały czas mieszając.
  6. Przelać do żaroodpornych foremek.
  7. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  8. Na głęboką blaszkę wylać około 0,5 litra wody, i na wodzie ułożyć foremki.
  9. Piec ok 15 min, aż góra się zbrązowi.
  10. Posypać cynamonem i wiórkami kokosowymi.

Najlepiej smakuje na zimno. Po odstawieniu do lodówki jeszcze troszkę gęstnieje.


Tureckie desery i ciasta.
Deser zerde – zaprasza Ania

Od Ani: Zerde, czyli deser ryżowy z kurkumą i szafranem. Trochę słodko, ale też zdrowo jednocześnie 😉

Deser zerde

SKŁADNIKI:

  • 0,5 szklanki ryżu
  • 6 szklanek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki skrobi pszennej (lub innej, która jest dostępna)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Szczypta szafranu (jeśli masz)
  • Do posypania suszona czarna porzeczka (kuşüzümü) lub na przykład rodzynki

WYKONANIE:

  1. Ryż myjemy, wrzucamy do garnka i zalewamy sześcioma szklankami wody i gotujemy.
  2. Gdy ryż trochę zmięknie dodajemy kurkumę, skrobię wymieszaną wcześniej z wodą (pół szklanki) i cukier.
  3. Po dodaniu tych składników całość mieszamy do czasu lekko zgęstnieje (na małym ogniu).
  4. Przelewamy do miseczek i posypujemy porzeczką/rodzynkami.
  5. Zostawiamy do wystygnięcia i zajadamy.

Tureckie desery i ciasta.
Sicak helva – Chałwa na gorąco – zaprasza Ania

Od Ani: Sıcakhelva, czyli chałwa na ciepło. Gdy pierwszy raz zobaczyłam ten deser w Turcji, bardzo spodobała mi się idea jedzenia chałwy na ciepło, a w dodatku przygotowanie go jest niezwykle proste!

chałwa na ciepło

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg chałwy
  • 1 szklanka mleka (my daliśmy sojowe)
  • 1 łyżka masła
  • sok z połowy cytryny
  • ewentualnie starta skórka cytrynowa

WYKONANIE:

  1. Wrzucamy chałwę do naczynia (miska wystarczająco duża do wymieszania składników) i rozdrabniamy.
  2. Dolewamy mleka i mieszamy.
  3. Dodajemy sok z cytryny i masło i mieszamy dalej do uzyskania jednolitej masy.
  4. Do naczynia glinianego (güveç) lub innego naczynia żaroodpornego wlewamy powstałą masę do wysokości 1-2 cm.
  5. Naczynie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180°C) na 6-8 minut i deser gotowy!
  6. Deser je się na ciepło, ale pamiętajcie, żeby trochę odczekać, żeby się nieoparzyć.
  7. Gdy chałwa trochę przestygnie można jeść łyżeczką lub na przykład zanurzając w niej chlebek.

Tureckie ciasta i ciasteczka

Ciasto revani

Revani – tureckie ciasto z kaszą manną – zaprasza Natalia

SKŁADNIKI:

  • Syrop:
    2 szklanki cukru (moja szklanka ma 200 ml)
  • 3 szklanki wody
  • sok z cytryny (tak, żeby nadać smak)
  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • pół szklanki a nawet i mniej cukru
  • pół szklanki oleju
  • 6-7 łyżek mąki
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka mleka
  • 10g proszku do pieczenia
  • 5 g cukru waniliowego
  • starta skórka cytryny

PRZYGOTOWANIE:

  1. Najpierw syrop: do garnuszka wyspać cukier oraz wodę.
  2. Mieszać co jakiś czas, gdy woda się zagotuje wlać sok z cytryny.
  3. Przez 3 minutki jeszcze gotować i potem ściągnąć z ognia.
  4. Do miski wbić jajka oraz wsypać pół szklanki cukru. Zmiksować na gładką masę.
  5. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, przez chwilę jeszcze zmiksować do połączenia się składników.
  6. Blachę czy co tam macie (u mnie była żaroodporne, kwadratowe naczynie) wysmarować olejem, masę przelać do naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  7. Piec w 180 stopniach do czas aż ciasto zarumieni się i nie będzie surowe w środku.
  8. Gotowe ciasto pokroić nożem na części (nie wyjmować).
  9. Zalać ciasto wcześniej przygotowanym syropem.
  10. Odczekać z minimum 30 minut i ciasto gotowe!

Muhallebi Kek – zaprasza Agnieszka

deser muhallebi

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka oleju
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia

Budyń:

  • 1 litr mleka
  • 0.5 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki (lekko czubate )
  • 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Cukier wanilinowy
  • 2 łyżki masła
  • Dodatkowo śmietaną 30 %
  • oraz 2 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jajka ubijamy razem z cukrem.
  2. Następnie dodajemy mleko oraz olej.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy i dodajemy do masy.
  4. Całość mieszamy.
  5. Naczynie żaroodporne o wielkości 25 cm x 25 cm smarujemy masłem a następnie przelewamy nasze ciasto.
  6. Całość pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 175 C ok 20 min.
  7. Kiedy ciasto się upiecze i nieco ostygnie przy pomocy kieliszka lub wąskiej szklanki wycinamy w nim dziury.
  8. Teraz możemy przygotować budyń. Pół litra mleka wlewamy do garnka i gotujemy.
  9. Do osobnego naczynia przelewamy pozostałe mleko i wszystkie składniki na budyń poza masłem . Kiedy mleko zacznie wrzeć z przelewam masę budyniową i całość gotujemy.
  10. Na koniec po ugotowaniu dodajemy masło i dokładnie mieszamy.
  11. Budyń wylewamy na nasze ciasto tak aby wypełnił wszystkie dziury.
  12. Kiedy całość ostygnie wierzch pokrywamy ubita bitą śmietaną . Ciasto możemy posypać pokruszonym ciastem które wycięliśmy, pistacjami lub workami kokosowymi.

Islak kek – czekoladowe mokre ciasto – zaprasza Natalia

Ciasto to turecka wersja brownie – ale bardziej słodkie i rozpustne, pyszne!

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • Pół szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 paczka proszku do pieczenia (10g)

Polewa:

  • Słodka śmietanka 200 ml
  • 2 łyżki kakao
  • Pół szklanki oleju
  • Pół szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50 g gorzkiej czekolady oraz 50 g mlecznej

WYKONANIE:

  1. Do miski dodać jajka, cukier i cukier waniliowy. Miksować do czasu aż masa się lekko zagęści.
  2. Następnie dodać olej, mleko oraz kakao, wymieszać mikserem.
  3. Dodać ostatnie składniki czyli mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać szpatułką.
  4. Blachę (u mnie 25×35) wysmarować olejem.
  5. Ciasto wylać na wysmarowaną formę do pieczenia.
  6. Piec 25- 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  7. W między czasie przygotować czekoladową polewę.
  8. Wszystkie składniki polewy dodać do garnka, cały czas mieszać aż do zagotowania.
  9. Wyłączyć ogień i dodać czekoladę, dokładnie wymieszać – czekolada musi się dobrze rozpuścić.
  10. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, pokroić ciasto na kawałki wg uznania.
  11. Na jeszcze gorące ciasto wylewać sos czekoladowy, tak aby sos dostał się pomiędzy kawałki ciasta.
  12. Odczekać do wchłonięcia się sosu i udekorować

Mozaik pasta – zaprasza Zuzanna

Ciasto często sprzedawane w tureckich kawiarniach.

mozaik kek

SKŁADNIKI:

  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 300 gram herbatników

WYKONANIE:

  1. Masło rozpuścić w garnku i odstawić z ognia.
  2. Do ciepłego masła dodajemy mleko, cukier, kakao i wszystko mieszamy.
  3. Na koniec dodajemy pokruszone herbatniki.
  4. Wykładamy na głęboką blaszkę lub keksówkę wyłożoną papierem i odstawiamy do lodówki na min. 2h

Tureckie ciasteczka

Ciasteczka tureckie bywają różne: kruche, zbliżone do naszych herbatników. Często słone, je lubię szczególnie – podobne do precelków. Są też ciastka miękkie, które je się łyżeczką lub widelcem, nasączone syropem. Do wyboru do koloru! Poniżej pyszne ciasteczka z semoliny, które należą właśnie do tej drugiej kategorii – miękkich, słodkich i bardzo.. „tureckich” 😉

Şekerpare – ciasteczka z semoliny –  zaprasza Zuzanna

ciasteczka şekerpare

SKŁADNIKI:

Ciasto

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 125 gram miękkiego masła
  • 1 szklanka mąki semoliny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju roślinnego

Syrop

  • 3 szklanki wody
  • 3 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

WYKONANIE:

  1. Ze składników na ciasto oddzielić jedno żółtko do posmarowania ciastek.
  2. Resztę wymieszać i ugnieść palcami. Jeśli ciasto będzie się kleić można dodać mąki pszennej.
  3. Uformować ciastka i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wierzch ciastek posmarować roztrzepanym żółtkiem.
  5. Piec ok 30 min w 180 stopniach.
  6. W tym czasie przygotować syrop: w garnku rozpuścić w wodzie cukier i zagotować.
  7. Do gotującego się syropu wlać sok z cytryny i gotować jeszcze 5 min.
  8. Można dodać jeden plasterek cytryny i zostawić w syropie.
  9. Upieczone ciastka przełożyć do głębokiego naczynia, układając je płasko i zalać obficie syropem.  Ciastka wypiją wodę i napęcznieją, więc nie układać ich ciasno obok siebie.
  10. Poczekać ok 2 godziny, aż cała woda wsiąknie.

İrmik helvası – deser z kaszy mannej z cynamonem – zaprasza Agata

I na koniec jeden z moich ulubionych deserów do przygotowania w domu. Szybki, prosty i smaczny! Dodatkowo dla osób, które tak jak ja, unikają produktów odzwierzęcych oraz dużych ilości cukru, oto nieco zdrowsza wersja „light”.

(Przy okazji przypominam, że na blogu znajduje się duży i szczegółowy wpis o wegańskich i wegetariańskich potrawach w Turcji, o tutaj!)

SKŁADNIKI:

  • 1/4 szklanki oleju (w oryginale używa się oleju słonecznikowego, ale ja proponuję nierafinowany olej kokosowy)
  • 1.5 szklanki kaszy manny
  • pół szklanki cukru kokosowego
  • 2 szklanki roślinnego mleka (może być też krowie)
  • 1 pałeczka cynamonu (lub cynamon w proszku)
  • 2-3 łyżki orzeszków pinii (lub ewentualnie innych orzechów)
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu – na wierzch

WYKONANIE:

  1. Do garnuszka wlewamy mleko roślinne
  2. Dodajemy pałeczkę cynamonu i podgrzewamy na małym ogniu
  3. W międzyczasie na osobną patelenkę wlewamy olej kokosowy i rozpuszczamy
  4. Dodajemy do oleju kaszę manną i mieszając podsmażamy, a następnie odstawiamy na bok
  5. Do podgrzanego mleka dodajemy cukier i mieszamy na małym ogniu do rozpuszczenia
  6. Gotowe mleko wylewamy na podgrzaną kaszę, mieszamy do połączenia składników
  7. Na osobnej suchej patelni podprażamy na złoty kolor orzeszki pinii lub inne pokrojone orzechy
  8. Deser przekładamy do małych miseczek przelanych wrzątkiem a następnie przewracamy do góry dnem aby wypadły na talerzyk.
  9. W każdy deser wciskamy rękami podprażone orzeszki (można też wymieszać wszystko razem wcześniej i tak podawać).
  10. Posypać cynamonem, podawać z lodami waniliowymi (w ideale: tureckimi lodami maraş) 🙂

Smacznego!

Tureckie desery i ciasta.
I jak się podobały nasze propozycje? Jaki deser zrobicie pierwszy w kolejności? 😉

Na koniec przypominam, że wszystkie wpisy kulinarne na blogu znajdziecie w kategorii Od kuchni. Zapraszam 😉

Picture of Agata

Agata

Od 20 lat mieszkam i pracuję w Turcji, w śródziemnomorskiej Alanyi. Jestem pilotką wycieczek, blogerką, youtuberką, pisarką, magistrem kulturoznawstwa. Dzięki mojej działalności tysiące Polaków zachwyciło się Turcją, pozbyło obaw i stereotypów o tym kraju... i finalnie: zachwycili się jej pięknem i różnorodnością!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Subscribe to My Newsletter

Subscribe to my weekly newsletter. I don’t send any spam email ever!