ALANYA NEWS kulinarnie

Myślę, że spokojnie tematem dzisiejszego dnia może być fakt, iż upiekłam wczoraj BÖREK ZE SZPINAKIEM.
Jest to typowo turecka potrawa, której podstawą są warstwy cieniutkiego ciasta yufka (do kupienia w tutejszych sklepach). Pomiędzy nie wkłada się farsz ze szpinaku czy słonego sera, i zapieka w piekarniku. Börek występuje także w innej postaci – np. sigara böreğı – który przypomina papierosa, stąd nazwa. Ciasto zwinięte w rulonik smaży się na patelni, a do środka wkłada ser, czy plasterki kiełbasy/wędliny.
Börek udany jest prawdziwym przysmakiem i doskonale komponuje się z turecką herbatką i pogadankami w lokalnym języku.

Wszystkich, którzy znają moją dotychczasową ignorancję w temacie kulinariów, muszą się poczuć wstrząśnięci – a to dopiero początek. Z zapałem typowym dla świeżo nawróconych przeczesuję internet w poszukiwaniu nowych, fascynujących przepisów kuchni tureckiej (i oczywiście nie tylko). Moja lodówka odnotowała niespotykane jak dotąd zapełnienie warzywami i owocami z pobliskiego bazaru.

A co do börka – cóż, uznaję go za zjadliwy, na co dowodem jest, że nadal piszę te słowa. Aby przełamać lęk przed krytyką ośmielam się opublikować zdjęcie napoczętego börka.


Napoczęty borek pozdrawia z Turcji.

Niniejszym uznaję sezon Polska Kura Domowa w Turcji – 2009 – za otwarty.

Picture of Agata

Agata

Od 20 lat mieszkam i pracuję w Turcji, w śródziemnomorskiej Alanyi. Jestem pilotką wycieczek, blogerką, youtuberką, pisarką, magistrem kulturoznawstwa. Dzięki mojej działalności tysiące Polaków zachwyciło się Turcją, pozbyło obaw i stereotypów o tym kraju... i finalnie: zachwycili się jej pięknem i różnorodnością!

0 komentarzy

  1. Gratuluje 🙂 ja jestem fanem gotowania,od jakiegos czasu tez gotowania tureckiego. dzis wlasnie mam w planach obiad „po turecku”. pozdrawiam i po cichu zazdroszcze, ze tam jestes.

  2. No,no!!!Elegancki ten Twój borek!Pozdrawiam gorąco smażąc naleśniki ze…szpinakiem!A smażąc tęsknię tęsknotą wielką za Turcją,arbuzami,wszechogarniającym żarem i…fryzjerami stającymi się na czas wakacji masażystami hamamowymi 😉 i całym tym cudownym tureckim zakręceniem…

    Gocha

  3. uwielbiam börek!!! moja ulubiona potrawa i jeszcze taki ser topiony slodki… ahh kochana turcja gratulacje !!1

  4. Ślinka cieknie. A co na to Król Pomarańczy? Przy okazji pytanie kulturowo-kulinarne: jak w Turcji Twoim zdaniem postrzegane jest wino? Abstrahując od tego że to kraj muzułmański a wino to alkohol (u nas tez kraj katolicki i seks poza- i przedmałżeński niemile widziany, ale …). Kiedyś przywiozłam mojemu „wielbicielowi” bardzo dobre wino, ale mialam wrażenie że nie pojął, ponadto pił niewiele i raczej symbolicznie

  5. Pytanie laika:
    Czym ten borek jest polany? Lukrem??
    Jeszcze nic nie gotowałam tureckiego ale muszę przyznać że jedzenie w Turcji mi smakowałao bardzo 🙂
    Pozdrawiam
    Pozdanianka

  6. Borek nie jest polany niczym 😉 lukier by nie wchodził w rachubę, bo to jest na słono…

    Odnośnie alkoholu – z Turcji taki kraj muzułmański jak z Polski katolicki. Niby 99% wyznaje islam, ale Turcy „liberalni” piją i to sporo. Piwo, wino, wódka – wszystko.

  7. tak jest cudownıe zabawnıw mam turecka klawıature za tem nıe mam i. Trudno sıe mowı… he he he he
    Börek pyszny… jadlam ten papıerosowy… czuje sıe jak w domu … jestem tu od 3 dnı … A SNY SIE SPELANIAJA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Subscribe to My Newsletter

Subscribe to my weekly newsletter. I don’t send any spam email ever!